Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/preparebirth.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/preparebirth.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2858) in /var/www/preparebirth.com/public_html/wp-content/plugins/indeed-smart-popup/indeed-smart-popup.php on line 118
Findes der en smertefri fødsel? - Prepare

Findes der en smertefri fødsel?

Nogle vil grine højt af udtrykket ”en smertefri fødsel”, fordi vi i vores kultur ofte forbinder fødsler med noget af det mest smertefulde man kan opleve. Hos mange findes der endda en forventning om, at fødsler skal gøre ondt. Men sådan behøver det bestemt ikke at være.

Nogle vil grine højt af udtrykket ”en smertefri fødsel”, fordi vi i vores kultur ofte forbinder fødsler med noget af det mest smertefulde man kan opleve. Hos mange findes der endda en forventning om, at fødsler skal gøre ondt. Men sådan behøver det bestemt ikke at være. Nogle vil bruge begreber og udtryk som ”vearbejde” og ”fornemmelsen af livmoderens arbejde”, fremfor at snakke om smerte. Dette er på mange måder mere rigtigt fordi det er et korrekt udtryk for, hvad der sker rent fysisk i kroppen mens smerte er hjernens fortolkning af de nervesignaler, den modtager. Hjernens fortolkning af nervesignalerne kan variere meget og kan i mange tilfælde skubbes lidt til.

Hvad er smerte?

Din hjerne modtager signaler fra smertereceptorer. De udløser en impuls, når der er fare for skade på din krop. Denne impuls bliver modtaget og tolket af hjernen, som så skaber fornemmelsen af smerte. Hjernens tolkning af signalet afhænger blandt andet af kognitive data som forventninger, tidligere oplevelser, sansedata samt kulturelle normer og overbevisninger. Hvis hjernen opfatter en situation som farlig vil den blive mere sensitiv overfor nerveimpulser fra smertereceptorerne og du vil føle mere smerte end hvis hjernen vurderer situationen til at være ufarlig. Derfor vil du have en større fornemmelse af smerte hvis du har en forventning om at føle smerte.

Smerte under fødslen

Når du er i udvidelsesfasen af din fødsel er det smertereceptorer i din livmodermund, der sender signaler til hjernen fordi vævet bliver trukket ud. Når barnet senere i fødslen er på vej ned gennem skeden er det smertereceptorer i bækkenbunden og omkring endetarmen, der sender signal til hjernen om, at der er fare på færde. Dette vil ske uafhængigt af, om der sker bristninger i dette område eller ej. Dermed kan det siges, at hjernens fortolkning af signalerne måske ikke er helt hensigtsmæssige i denne situation.

Har smerte et formål?

Selvom det kan være svært at forestille sig har hjernens signal om smerte faktisk et formål. For det første sørger det for, at du er klar over du skal føde. Hele dit nervesystem vil vågne og du vil udelukkende fokusere på fødslen af dit barn. Dette vil også få dig til at finde et sikkert sted at føde. Fødslen kan gå i stå, hvis du ikke befinder dig et sted, hvor du føler dig tryg og tilpas. Smerten, eller vearbejdet, kan også inspirere og motivere dig til at bevæge dig på en hensigtsmæssig måde. Eventuelle smerter eller krampefornemmelser vil kunne lettes, hvis du bevæger bækkenet. Dette vil desuden hjælpe dit barn med at komme ned gennem bækkenet. Smerteopfattelsen vil blandt andet opstå, hvis dit væv kommer i klemme mellem dine og dit barns knogler. Dit bækken består af tre ”uægte” led, herunder kønsbenet foran og sacroiliaca leddene bagtil, hvilket er det led der forbinder hoftebenet med korsbenet. Hvis du ligger fladt på ryggen låser du to ud af tre led, der er designet til at skabe plads og gøre bækkenet bevægeligt under fødslen. Bevægelse er således en effektiv smertelindring, idet det afhjælper et udnødigt pres på dit væv og øger pladsen i bækkenet med op til 33%.

Vejrtrækning og smertelindring

Hvis du er vant til at bruge din vejrtrækning til smertelindring vil du intuitivt benytte det under fødslen. Dette vil aktivere dit parasympatiske nervesystem, eller dit ro-hvile system, hvilket udskiller hormonet oxytocin. Dette hormon vil hjælpe dig med at forblive rolig og afspændt. Samtidig sørger det for, at din livmoder laver effektive veer og hæver din smertetærskel ved at udskille endorfiner. Flere studier har vist at ved at fjerne fornemmelsen for livmoderens arbejde helt, eksempelvis med en epiduralblokade, falder oxytocinniveauet i kroppen og veerne bliver således mindre effektive. For at øge chancerne for en hurtigere fødsel kan smerten spille en positiv rolle såfremt du klarer at være i den og bruge din vejrtrækning til at arbejde med den.

Leave a comment

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)